rešerše webu







24.11.2013, ToSiPiš.cz: HOMEAnalýzyPohostinství

Pivo z lobkoviczského pivovaru

Za odvedenou práci jsme dostali – krom jiného – zajímavou pozornost: 7 specialit z regionálních pivovarů. Je to kolekce pivních znalců v hezké papírové přepravce, na dálku upozorňující na speciality ve svém nitru. Pivní kolekce obsahuje sedm piv z šesti pivovarů spadajících pod společnost Pivovary Lobkowicz a. s.

Když tedy byla v následujících dnech nálada na ochutnávku piva, přišly vždy na řadu jeden až dva speciály. Celková analýza tak dohromady zabrala celkem tři dny. Mezi nimi byl samozřejmě dostatečně velký rozestup, aby se z degustace nestalo bezúčelné popíjení.

Níže bychom se rádi podělili o naše dojmy mírně poučených laiků. Postupujeme v pořadí, jak jsme jednotlivé lahve otvírali.






Démon

Pivo Démon z pivovaru Vysoký Chlumec

Typ piva: polotmavé, jinak ho výrobce označuje jako speciál, což je v některých odborných kruzích popíráno.
Pivovar: Vysoký Chlumec (u Příbrami)
Obsah alkoholu v pivu: 5,2 %
Stupňovitost piva: 13°

Lahev s názvem Démon jsme otevřeli jako první, s jednoduchou touhou se ho rychle zbavit. Pojem speciál v tomto případě chápeme spíš jako marketingovou návnadu. Firemní copywriter si také mohl odpustit zcela zbytečnou větu: „Pivní speciál Démon byl připraven podle starých klášterních receptur mnichovské oblasti a navazuje tak na tradici sahající až do roku 1420.“ To jsou v tomto případě celkem zbytečné řeči.

Navzdory zbytečně lacinému obchodnímu názvu je to však mok více než lahodný. Pivo má zářivě jantarovou barvu a příjemné krémové aroma. Na patře se zachytává vlídná karamelová, místy až kávová příchuť. Chmel je zde vysloveně pro dochucení. Celkově harmonická chuť vybízí k dalšímu napití. Vzhledem k tomu, že si láhev vychutnáváme ve dvou, rychle se vyprazdňuje.

Kvasar s medem (Černá Hora)

Pivo Kvasar z pivovaru Černá Hora

Typ piva: Světlý medový speciál
Obsah alkoholu v pivu: 5,7 %
Pivovar: Černá Hora
Stupňovitost piva: neuvedena

Pivovar Černá Hora vaří pivo pod touto značkou na základě licence rodinného minipivovaru Jiřího Jelínka v Senticích. Ten ho přitom sám také stále vaří a to hned ve čtyřech různých variantách (Sentický Kvasar). Lobkowiczké pivo Kvasar z Černé Hory má příjemnou jemnou vůni, která by klidně mohla být o něco intenzivnější. Chmelová hořkost by naopak mohla trochu ubrat, protože medovou chuť piva podle nás trochu ruší. Obecně se však jedná o dobré pivo se slabším řízem (jen mírným nasycením oxidem uhličitým). Intenzita medové chuti se nejvíce dostavuje až krátce po napití a zůstává v ústech poměrně dlouhou dobu.

Velen (Černá Hora)

Pivo Velen z pivovaru Černá Hora

Typ piva: Pšeničné pivo
Obsah alkoholu v pivu: 4,8 %
Pivovar: Černá Hora
Stupňovitost piva: neuvedena

Velen je hutné pivo s lehkým řízem. Dobře pitelné s lehkou příjemně kořeněnou a ovocnou (nikoli však uměle limonádovou) vůní. Pivo má opět výbornou, v tomto případě hutnou krémovou pěnu. Barva připomíná zlatavou srpnovou slámu čerstvě po sklizni. Spolu s příjemnou vůní evokuje srpnové teplo. Doufáme, že ho třeba hned příští léto znovu ochutnáme.

›› Pokračování článku





›› Zpět